Mała kuchnia - jak ją urządzić?

Urządzenie małej kuchni to często wyzwanie, z jakim musimy mierzyć się, mieszkając w bloku, kawalerce lub niewielkim domku jednorodzinnym. Okazuje się, że można stworzyć z niej przyjemne i funkcjonalne wnętrze, które zachwyci dobrym designem. Podpowiadamy, jakich zasad ergonomii w kuchni należy się trzymać oraz jak stworzyć aranżację małej, wąskiej lub ciasnej kuchni. 

Projekt bez tytułu.jpg [137.27 KB]

Urządzając kuchnię, musimy mieć na uwadze zasady ergonomii. Tylko dzięki ich zastosowaniu stworzymy wnętrze nie tylko piękne, ale też funkcjonalne i wygodne, z którego będziemy z przyjemnością korzystać każdego dnia.  

Minimalne wymiary kuchni – jakiej wielkości powinna być ergonomiczna kuchnia? 

Podstawowe zasady urządzania kuchni da się zastosować nawet w małych pomieszczeniach. Warunkiem jest możliwość umieszczenia ciągu kuchennego o minimalnej długości 360 cm. Przyjmuje się również, że wygodne blaty powinny mieć łączną długość nie mniejszą niż 200 cm. Do obliczenia tych wytycznych wzięto pod uwagę typowe wymiary niezbędnych sprzętów AGD. Architekci wyliczyli również, że na kuchnię otwartą na salon należy przeznaczyć ok. 5-6 m2, na aneks zamknięty ok. 8-9 m². Aby w kuchni zmieścił się również stół i krzesła, powierzchnia powinna mieć wielkość ok. 10-15 m². Najwięcej przestrzeni wymagać będzie kuchnia z wyspą – na jej urządzenie potrzebujemy minimum 18 m². 

Zasada trójkąta roboczego w kuchni 

Nawet mała kuchnia powinna opierać się na zasadzie tzw. trójkąta roboczego, który obejmuje trzy strefy: przechowywania i rozpakowywania zapasów, przygotowywania i zmywania oraz gotowania. To od niej uzależniona jest kolejność sprzętów gospodarstwa domowego. Definiuje także minimalną wielkość blatów i przestrzeni potrzebnej do wygodnego przyrządzania posiłków. 

Zasada ciągu kuchennego – wyznaczenie 5 stref kuchennych i odpowiednia kolejność sprzętów AGD 

Z zasadą trójkąta roboczego wiąże się wyznaczenie funkcjonalnego, ergonomicznego ciągu kuchennego, który uzależniony jest od czynności, jakie po kolei wykonujemy w kuchni. Na jego początku powinna znaleźć się lodówka oraz część ze spiżarnią (przechowywania żywności). Następnie powinien znajdować się blat, na którym będziemy mogli położyć produkty potrzebne do wykonywania dalszych czynności. Jego długość to minimum 40 cm. 

Kuchnia(4).png [982.36 KB]

Kolejnym sprzętem jest zlewozmywak, następnie kolejny 40-centymetrowy blat oraz kuchenka. W ten sposób będziemy mogli komfortowo odłożyć i wyjąć produkty spożywcze z lodówki i spiżarni, umyć je, obrać, pokroić i przygotować do gotowania. Najlepiej byłoby jeszcze umieścić blat służący do odkładania gotowych dań za kuchenką, jednak nie jest to konieczne, jeśli nie mamy na to miejsca. 

Odległości między sprzętami kuchennymi 

Niezwykle istotne są również odległości, jakie zachowamy między poszczególnymi sprzętami. Kuchenka nie powinna stać blisko okna. Optymalna odległość to minimum 50 cm. Pod oknem może za to znajdować się zlewozmywak. Pamiętajmy jednak, aby ustawić lodówkę nie dalej niż w odległości 210 cm od zlewu. Kuchenka nie powinna stać dalej od lodówki niż 270 cm. 

Wysokość blatu kuchennego 

Na jakiej wysokości powinien znajdować się blat kuchenny, aby praca przy nim była najwygodniejsza? Specjaliści zalecają wysokość 85 cm, jednak warto ją dostosować do indywidualnych preferencji, a przede wszystkim wzrostu użytkowników. Należy przyjąć, że blat powinien znajdować się 15 cm poniżej naszego zgiętego łokcia. 

Kuchnia(3).png [859.97 KB]

Zabudowa L, U czy I do małej kuchni – jaki kształt zabudowy kuchennej będzie odpowiedni? 

Z pomocą mogą przyjść nam układy kuchenne różnego typu, które pozwalają na aranżację zabudowania dopasowanego do dostępnych kształtów i wymiarów: 

  • Zabudowa w kształcie litery „I” – kuchnia jednorzędowa, najprostsza do zaaranżowania. Meble znajdują się w niej na jednej ścianie. Sprawdzi się, kiedy mamy niewiele rzeczy do przechowywania w kuchni lub w bardzo wąskich pomieszczeniach, w których inny układ się nie mieści. Dobrze funkcjonuje również w kuchniach otwartych na salon. 

 

  • Zabudowa w kształcie litery „L” – zabudowa znajduje się na dwóch ścianach, tworząc charakterystyczny kształt. Warto wykorzystać szafki narożne z rotacyjnymi pułkami, które dobrze zagospodarują przestrzeń i pozwolą na przechowywanie, np. dużych garnków. Ten układ sprawdzi się również w przypadku, kiedy chcemy, aby zlewozmywak znajdował się pod oknem. Będzie odpowiedni do pomieszczeń na planie prostokąta i kwadratu. 

 

  • Zabudowa w kształcie litery „U” – pozwala na zorganizowanie naprawdę dużej przestrzeni do przechowywania, ponieważ szafki znajdują się aż na trzech ścianach. Jest też bardzo praktyczny, ponieważ ułatwia zachowanie ciągu kuchennego. Sprawdzi się jednak w dużych i szerokich kuchniach. 

 

  • Zabudowa w kształcie litery „G” – podobnie jak w przypadku kuchni „U”, aneks „G” pozwala na wygodne przechowywanie dużej ilości rzeczy. Jednak wymaga też dużej przestrzeni, więc trudno go zastosować w małych kuchniach; 

 

  • Kuchnia dwurzędowa – szafki po obu stronach – w małej kuchni na planie kwadratu czasami da się zastosować układ dwóch równoległych ciągów szafek i urządzeń AGD. Sprawdźmy jednak, czy taka kombinacja będzie wygodna, a sprzęty nie będą zbyt oddalone od siebie. 

 

  • Kuchnia z wyspą – jest bardzo wygodna i funkcjonalna, ale taki układ można zachować tylko w mniejszych kuchniach otwartych na salon lub w większych pomieszczeniach. Wymaga przynajmniej 18 m2 dostępnego miejsca. 

Kolory i wzory w małej kuchni 

Chociaż przyjmuje się, że do małej kuchni najlepiej pasują jasne, rozświetlające kolory, nie oznacza to, że musimy rezygnować z mocniejszych akcentów, ciemniejszych mebli czy barwnego wykończenia ścian. Standardem jest biała, beżowa, szara kuchnia lub pastele, które można łączyć z czarnymi, brązowymi lub drewnianymi dodatkami. Absolutnym klasykiem są białe fronty kuchenne wykończone blatem w kolorze miodowego drewna. Taką wersję kolorystyczną można urozmaicić ciekawą mozaiką na podłodze, cegłą na ścianie czy kolorowym granitem. 

Kuchnia(2).png [819.36 KB]

Jeśli bardziej od rozświetlenia zależy nam na wrażeniu przytulności, intymności i ciepła, możemy wybrać połączenie czerni lub grafitu z miodowym odcieniem drewna. Chociaż może się wydawać, że takie barwy optycznie zmniejszą kuchnię, umiejętnie dobrane proporcje pozwolą na zaaranżowanie przyjemnego wnętrza. Warto też stosować przeszklenia oraz systemy otwartych półek dla wrażenia lekkości. 

Nie tylko płytki. Zobacz, jak prezentują się tapety do kuchni 

Czytaj więcej

Co na ścianę w małej kuchni? 

Do małych kuchni najczęściej wybierane są płytki ceramiczne w odcieniu bieli, kremu, beżu, jasnej szarości, ewentualnie pastelowe dla dodania koloru. Nad głównym blatem stosuje się również panele drewniane, ale też wyraźne akcenty kolorystyczne. Modne są płytki z motywem inspirowanym portugalskimi azulejos, barwne tapety (zabezpieczone panelem szklanym lub odporne na wilgoć, wysokie temperatury i ścieranie).

Jeśli nie chcemy wyróżniać się kolorem, możemy też zastosować jednobarwne płytki 3D, które pięknie odbijają światło i wprowadzają ciekawą fakturę do monochromatycznego wnętrza. Doskonale prezentować się będą również płytki drewnopodobne lub imitujące beton, marmur czy kamień. 

1.jpg [39.33 KB]

3.jpg [29.96 KB]

2.jpg [38.39 KB]

4.jpg [34.01 KB]

Chcesz się zainspirować? Zobacz nasze porady o płytkach ściennych w kuchni 

Czytaj więcej

Co na podłogę w małej kuchni? 

Jeśli w aranżacji małej kuchni stawiamy na jednolite płytki ścienne i neutralną bazę kolorystyczną, warto pokusić się o ciekawą podłogę, np. z mozaiką, szachownicą, wzorem azulejos czy lastryko. Można też wyróżnić ją ciekawym kształtem płytek, np. w formie modnych sześciokątów, ewentualnie z tłoczeniem. Warto pamiętać, aby wybrany gres miał dość wysoką klasę antypoślizgowości oraz ułatwiał czyszczenie. 

5.jpg [32.87 KB]

7.jpg [35.51 KB]

6.jpg [35.33 KB]

8.jpg [27.55 KB]

Jakie meble do małej kuchni? 

Mała kuchnia wymusza na nas ograniczenia względem ilości i wielkości zastosowanych szafek kuchennych. Warto sprawdzić, czy wybrana zabudowa całkowicie wykorzystuje dostępną przestrzeń, np. na rogach czy pod parapetem okiennym. Dzięki temu zyskamy miejsce na przechowywanie, a dzięki sprytnym sztuczkom organizacyjnym nawet je podwoimy. 

Wybór frontów kuchennych będzie miał kluczowe znaczenie dla zachowania proporcji. W ciasnym pomieszczeniu nie możemy pozwolić sobie na zabudowę od góry aż po sam sufit, chyba, że zrobimy to umiejętnie, zachowując potrzebną lekkość. Jednym ze sposobów jest wybranie szafek bardzo minimalistycznych, gładkich, bez uchwytów. W ten sposób stworzą one jedną powierzchnię przypominającą ścianę, a pozwolą na przechowywanie naprawdę dużej ilości rzeczy. Warto w ich bryłę wpisać piekarnik i mikrofalówkę. 

Projekt bez tytułu(3).jpg [112.74 KB]

Innym sposobem na zachowanie proporcji jest rezygnacja z niektórych frontów na rzecz otwartych półek, ewentualnie wykorzystanie przeszkleń. Ewentualnie można pozostawić przestrzeń między sufitem, a górnymi szafkami. W ten sposób pozostawiamy przestrzeń potrzebną do zachowania lekkości. 

W małych kuchniach nie musimy rezygnować z konkretnego stylu urządzania wnętrza. Dobrze sprawdzą się zarówno nowoczesne, proste szafki na wysoki połysk, fronty matowe i minimalistyczne, ale też frezowane klasyczne lub rustykalne i prowansalskie. 

Przechowywanie w małej kuchni 

W małej kuchni dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju organizery, podwieszane pojemniki, haczyki i koszyki, które można przymocować do ściany nad blatem lub na wewnętrznej stronie frontu kuchennego. Warto wykorzystać również sprytny system dolnych i górnych szafek cargo, np. z wysuwanymi lub przekręcanymi koszykami. W ten sposób wykorzystamy nawet miejsce na rogach lub nad blatem. 

Projekt bez tytułu(4).jpg [102.19 KB]

Jadalnia w małej kuchni – czy to możliwe? 

W niewielkiej kuchni często brakuje przestrzeni na zaaranżowanie chociażby małej jadalni. Warto jednak poszukać sprytnych rozwiązań, które umożliwią wygodny posiłek dla jednej lub kilku osób. Jednym z nich jest rezygnacja z parapetu okiennego na rzecz szerszego, przedłużonego blatu, który będzie pełnił funkcję wysokiego stolika. Wystarczy dostawić do niego hokery, aby stworzyć przyjemne miejsce do zjedzenia śniadania z widokiem na okolicę.  

Projekt bez tytułu(5).jpg [116.58 KB]

W kuchni otwartej na salon w podobny sposób możemy stworzyć podział na dwie przestrzenie. Na linii łączącej zróbmy barek z hokerami, przy którym będzie można zjeść posiłek. Sprawdzi się nawet w małych kawalerkach, w których często trudno wygospodarować miejsce na jadalnię. 

Jeśli taka forma jadalni mogłaby przeszkadzać podczas przygotowywania posiłku, można zdecydować się na składany blat, który po skończonym gotowaniu otwieramy, by stworzyć małą jadalnię. 

Oświetlenie w małej kuchni 

Aby mała kuchnia była funkcjonalna, a do tego optycznie powiększona, warto zdecydować się na oświetlenie, które równomiernie oświetli całą przestrzeń. Dobrze sprawdzą się duże plafony lub lampy z szerokim kloszem.  

Projekt bez tytułu(6).jpg [77.70 KB]

Szukasz oświetlenia kuchni? Sprawdź, jakie oświetlenie blatu kuchennego wybrać 

Czytaj więcej

 

W wąskiej kuchni warto doświetlać krótsze ściany, aby optycznie je powiększyć. Jeśli w kuchni znajduje się stół, powinniśmy pomyśleć również nad zamontowaniem górnej lampy nad blatem. To nie tylko modne, ale też bardzo praktyczne rozwiązanie. Przyda się również podświetlenie nad blatem, które ułatwi gotowanie.  

Mała kuchnia – pomysły na aranżację 

Przedstawiamy kilka pomysłów na aranżację małej kuchni na planie otwartym i zamkniętym. 

Biało-drewniana kuchnia i dużo miejsca do przechowywania 

W tej aranżacji zastosowaliśmy kilka trików na funkcjonalne urządzenie bardzo małego wnętrza. Białe szafki na wysoki połysk i drewniane bezuchwytowe i bardzo proste zajmują dwie główne ściany na planie „L”. W jedną z nich wbudowaliśmy piekarnik oraz lodówkę do zabudowy. Druga to przestrzeń robocza ze zlewem i płytą indukcyjną. W ten sposób uzyskaliśmy dużą przestrzeń przechowywania, wygodny ciąg kuchenny bez zaburzenia proporcji.  

kuchnie-maxfliz-krakow (4).webp [135.59 KB] 

Całość nie wydaje się ciężka dzięki prostym frontom tworzącym jednolitą powierzchnię oraz oświetleniu nad blatem. Niewielką jadalnię zaaranżowaliśmy przy oknie. Całość oparta jest na niewielu kolorach: bieli, odcieniach szarości, drewnie oraz kilku srebrnych i czarnych dodatkach. 

 

Biała kuchnia – sposób na wąską kuchnię 

Podobna kolorystyka jak poprzednio, ale zupełnie inny układ, który udowadnia, że nawet w małej i wąskiej kuchni można zrobić dużą jadalnię. Zajmuje ona całą przestrzeń pod oknem. Jest równocześnie bardzo dużym blatem roboczym, który jest kontynuowany na ścianie z szafkami kuchennymi w kolorze białym.  

shutterstock_1802924566.jpg [10.36 MB]

W ten sposób uzyskujemy układ „L”, który za sprawą stołu tworzy funkcjonalne „U”. Aby całość była lekka, szafki górne nie są umieszczone aż pod sam sufit. Dodaliśmy też przestrzeń na dekoracyjny plakat oraz ciekawe oświetlenie sufitowe. 

Mała kuchnia otwarta na salon 

W tym planie otwartym wbrew pozorom nie mieliśmy zbyt dużej przestrzeni na kuchnię. Tworzy ona niewielkie „L” z kilkoma szafkami dociągniętymi do samego sufitu. Ponownie zastosowaliśmy minimalistyczne meble, które tworzą jedną taflę. Mogłyby one mieć nawet inny, bardziej zdecydowany kolor, np. czarny, grafitowy, a nawet czerwony czy granatowy.  

jpg_2000_625e014f-b673-44dd-9b2d-9810c38a40ba.jpg [274.73 KB]

Jadalnia w formie długiego, wąskiego bufetu doskonale sprawdzi się w kawalerce lub małym mieszkaniu z wielofunkcyjnym salonem. Warto zwrócić uwagę, że kolory i materiały wykorzystane w kuchni są kontynuowane w salonie, dzięki czemu całość wygląda harmonijnie. Zagraliśmy wyłącznie różnorodnością faktur. 

Podoba Ci się kuchnia skandynawska? Chcesz sprawdzić pomysły? 

Czytaj więcej