Fakty i mity o włoskiej kuchni

Nieprawdziwe informacje na temat włoskiej kuchni wzbudzają negatywne emocje wśród Włochów, którzy przywiązani są do oryginalnych przepisów i tradycji. Mało kto wie, że śmietana w spaghetti carbonara jest jednym z grzechów głównych, a amaretto nigdy nie powinno się pojawić w tiramisu. Poznaj fakty i mity na temat włoskiej kuchni.

1. Podstawowym składnikiem pizzy jest sos pomidorowy

MIT. Mało kto wie, że istnieje pizza bianca. W odróżnieniu od tradycyjnej, do jej przygotowania nie wykorzystuje się sosu pomidorowego, tylko biały na bazie mleka krowiego. W Rzymie pizza bianca może także występować w tradycyjnej, całkowicie pozbawionej sosu wersji! Podaje się ją z oliwą z oliwek i aromatycznymi przyprawami.

pinar-kucuk-Ae7jQFDTPk4-unsplash.jpg [1.25 MB]

2. Włosi mają niezliczone rodzaje makaronu

FAKT. Makaron według legendy do Rzymu przywiózł Marco Polo. Policzenie, ile rodzajów makaronów jest dostępnych na rynku, to prawdziwe wyzwanie. Wśród najpopularniejszych pojawiają się: penne rigate, fusilli, pipe rigate, pasta mista, farfalle. Warto jednak zwrócić uwagę także na te mniej znane, na przykład:

  • gramigna, czyli gładki makaron przypominający pocięte i zakręcone bucatini, wyróżni się jędrnością oraz delikatnością,

  • cavatelli, czyli krótki, drobny makaron o zrolowanej krawędzi, cieszy się popularnością na Sycylii.

  • radiatori, czyli makaron przypominający wyglądem kaloryfer/grzejnik, dzięki tej budowie może dłużej zatrzymać ciepło potrawy oraz nasiąknąć sosem.

jakub-kapusnak-tEVisOXz26Y-unsplash.jpg [1.56 MB]



3. Wszystkie pizze podawane we Włoszech są popularne wśród mieszkańców

MIT. Niektóre pizze, które są zapisane w karcie dań, zamawiają jedynie turyści. Takim przykładem jest pepperoni, która wcale nie należy do lokalnych przysmaków. Nazwa Pepperoni we Włoszech nie oznacza salami, a paprykę. Część odwiedzających ten piękny kraj i zamawiających Pizzę Pepperoni dostaje ciasto z serem, sosem pomidorowym i ostrą papryką.

 

4. Bottarga to tradycyjna włoska potrawa, której musisz spróbować!

PRAWDA. Ten włoski przysmak to nic innego jak suszona ikra. Może być zrobiona z tuńczyka, cefala morskiego, a czasami także z miecznika. Przez lokalnych mieszkańców zwana jest kawiorem Morza Śródziemnomorskiego. Możesz ją kupić w prawie każdym sklepie! Najczęściej sprzedawana w kawałkach zapakowanych w papierowe torebki lub małych słoiczkach. Jeśli jesteś fanem anchois, z pewnością pokochasz i tę przekąskę! We włoskich restauracjach podadzą ją pokrojoną w cieniutkie plasterki, delikatnie skropione sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek.

 

5. Lasagne to najpopularniejsze włoskie dane z makaronem!

PRAWDA. Szeroki, płaski makaron, przekładany warstwami farszu, a następnie pieczony w piekarniku to najpopularniejsza włoska potrawa! To danie bije rekordy popularności rejonie Emilia-Romania. Tradycyjna lasagne nie była wykonywana z pomidorów, tylko z ragout, czyli sosu beszamelowego z mięsem mielonym i serem. Współcześnie do tradycyjnego ragout dodaje się tylko odrobinę pomidorów.

 

6. Arancini pochodzi z Sycylii

PRAWDA. Małe ryżowe kulki z nadzieniem, obtoczone w bułce tartej, a później smażone na delikatny, złoty kolor to przekąska pochodząca rodem z Sycylii. Najczęściej serwowana wersja składa się ryżu, mielonego mięsa, zielonego groszku i mozzarelli. Polecane są również z dodatkiem masła, grzybów, kiełbasy czy owoców morza. Smacznego!

arancini-gc742d44fc_1280.jpg [114.63 KB]